Consells per a prevenir incendis a casa

Amb senzilles mesures podem reduir les possibilitats de sofrir un incendi a casa. Són consells que minimitzen els riscos que es produeixi el foc i, sobretot, que es propaguin les flames. Són indicacions senzilles que pot seguir tota la família.

  • La instal·lació de gas ha de ser revisada de manera periòdica. Solen ser les pròpies companyies les que estableixen els terminis i programen les revisions, però és recomanable que els inquilins també estiguin al corrent de les dates per a major seguretat.
  • No abandonar paelles o casseroles en el foc mentre es cuina, i col·locar els mànecs cap a dintre, sobretot si hi ha nens a casa que poden aconseguir-los.
  • Si la teva cuina és de gas, ha de tenir ventilació cap a l’exterior.
  • Si utilitzes estufes i radiadors elèctrics, procura mantenir-los allunyats de roba, catifes, cortines i altres mobles, i apagar-los o desendollar-los quan no siguis a l’habitació.
  • Cal evitar tapar les reixetes de ventilació de petits electrodomèstics i aparells tecnològics.
  • Encara que les regletes ofereixin la possibilitat de connectar diversos aparells en el mateix endoll, no és recomanable sobrecarregar-les. En el cas de planxes de roba o per al pèl, desendolla-les sempre després d’usar-les i deixa-les sobre una superfície que no sigui inflamable fins que es refredin.
  • No és aconsellable utilitzar veles a l’interior de l’habitatge, però, si ho fas, *mantenlas allunyades d’altres objectes i no les deixis mai desateses.

A més de prendre aquestes precaucions per a evitar incendis domèstics, pots contractar una assegurança de llar per a protegir el teu habitatge i les teves pertinences en el cas que es produeixi un accident.

 

Què fer davant un incendi

Els incendis domèstics són especialment perillosos a la nit, quan estem dormint. Una alarma d’incendis pot resultar útil en aquest sentit, ja que alerta de la detecció de fum.

Comptar amb una manta apaga focs per a col·locar-la sobre paelles i casseroles si el seu interior comença a cremar o amb un extintor portàtil també pot ser-te d’ajuda.

De totes maneres, si es declara un incendi a l’interior del teu habitatge i no pots apagar-lo pels teus propis mitjans, és aconsellable que anomenis als bombers i abandonis la casa, tancant totes les portes al teu pas per a impedir que les flames es propaguin amb rapidesa i afectin la resta de l’habitatge. Recorda que has d’utilitzar les escales per a sortir a l’exterior en lloc de l’ascensor.

També pot donar-se el cas que l’incendi bloquegi la sortida de l’habitatge. Si és així, la recomanació és quedar-se dins, tancar portes i col·locar draps humits en les escletxes perquè no entri fum, i, per descomptat, alertar a les forces de seguretat de la teva ubicació.

Els incendis que es produeixen en la llar són els més freqüents. Per això és important conèixer què podem fer per a prevenir-los, per a protegir la nostra llar i a nosaltres mateixos.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.