Catàstrofes naturals

Aon ha presentat el seu informe anual sobre catàstrofes Weather, Climate & Catastrophe Insight: 2020 Annual Report, el qual avalua l’impacte dels desastres naturals ocorreguts a tot el món amb la finalitat d’identificar tendències, gestionar la volatilitat i reforçar la resiliència.

L’informe revela que es van produir 416 catàstrofes naturals en 2020 que van generar pèrdues econòmiques per valor de 268.000 milions de dòlars, un 8% per sobre de la mitjana de pèrdues anuals en aquest segle ja que els costos continuen augmentant a causa del clima canviant, al moviment de persones cap a zones de risc i a l’increment de la riquesa mundial. D’aquest total, 97.000 milions de dòlars han estat coberts pels programes d’assegurances contractades tant pel sector privat com el públic, la qual cosa suposa que la ‘bretxa de protecció’, que és el percentatge de pèrdues econòmiques no assegurades, va ser del 64%. Aquesta dada ressalta la importància d’abordar als desatesos garantint un major accés a productes d’assegurances assequibles en el futur.

“La resposta global a la volatilitat socioeconòmica causada per la pandèmia Covid-19 ha augmentat el focus en altres riscos sistèmics, particularment el canvi climàtic, i està provocant un important reordenament de les prioritats de negoci. Aquest informe destaca la creixent probabilitat de «extrems connectats» i reforça la idea que les organitzacions líders del futur es definiran per la seva capacitat per a gestionar les implicacions globals de catàstrofes naturals concurrents», afirma Greg Casi, CEO de Aon. “En un món altament volàtil, el risc roman sempre present, està més connectat i, com a resultat, també és més sever, i 2020 ha posat de manifest aquesta realitat. També ha emfatitzat la necessitat d’una major col·laboració entre els sectors públic i privat, que serà essencial per a tancar la creixent bretxa de protecció i crear resiliència contra catàstrofes naturals”.

Durant l’any, més de 8.000 persones van perdre la vida a causa de catàstrofes naturals. Els ciclons tropicals van ser l’esdeveniment més costós, causant més de 78 mil milions de dòlars en danys econòmics directes. Va ser seguit de prop per les inundacions (76 mil milions de dòlars) i les tempestes convectivas severes (63 mil milions de dòlars). Des d’una perspectiva climàtica, NOAA reconeix 2020 com el segon any més càlid del món des de 1880 amb temperatures terrestres i oceàniques de + 0,98 ° C, per sobre de la mitjana del segle XX.

Steve Bowen, director i meteoròleg de l’equip de Impact Forecasting de Aon, indica: “El món continua evolucionant a mesura que s’enfronta a nous desafiaments relacionats amb les catàstrofes naturals. Si bé moltes entitats del sector públic i privat se centren principalment en els riscos físics i humans, un nombre creixent d’organismes reguladors globals estan orientant-se encara més cap a com gestionar els riscos transicionals i de reputació emergents. Això és especialment actual ja que els riscos financers i humanitaris derivats de majors esdeveniments climàtics són cada vegada més evidents. L’enfocament a nivell corporatiu serà fonamental en relació amb les inversions en mitigació de riscos, resiliència i sostenibilitat a mesura que el panorama de solucions relacionades amb el canvi climàtic continuï canviant acceleradament.”

Segons Alfonso Valera, CEO Ibèria de Reinsurance Solutions de Aon, l’any de la pandèmia ha estat a més un any per sobre de la mitjana en pèrdues causades per Catàstrofes Naturals la qual cosa en molts llocs ha generat dificultats afegides per les pròpies conseqüències de Covid quant a mobilitat, proveïments etc. A Espanya 2020 ha estat igual que ho va ser 2019 un any de grans pèrdues generades per esdeveniments climàtics, sent destacables la tempesta Gloria a l’inici de l’any i les inundacions a la Comunitat Valenciana el mes de novembre. Les pèrdues causades per esdeveniments del clima i el seu possible agreujament per causa del canvi climàtic és una preocupació cada vegada major entre les companyies d’assegurances i les empreses en general. La tempesta Filomena ens ha tornat a recordar el vulnerables que som abans esdeveniments extraordinaris de la naturalesa.

Els esdeveniments regionals més importants durant 2020 han suposat:

–    L’any més costós registrat per a tempestes convectivas severes a nivell mundial liderades per l’històric         dret dels EUA.
–    El territori continental dels EUA. va trencar un rècord amb 12 tempestes amb nom, inclosos sis                huracans
–    El súper tifó Goni va assotar Filipines com la tempesta més forta mai registrada a nivell mundial a  195 mph
–    Ciara es va convertir en la tempesta de vent més costosa d’Europa des de Xynthia en 2010
Les condicions de sequera van reduir el rendiment dels cultius agrícoles al Brasil i l’Argentina, cremant       el 30% de la regió del Pantanal
–   Les inundacions més extenses de la conca del riu Yangtze des de 1998 van causar danys econòmics per      valor de 35.000 milions de dòlars en la temporada de monsons de la Xina

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.